Легендата от Мари Лу

Кн. 1 от поредицата „Легендата“ от Мари Лу

Не знам защо отлагах трилогията толкова време , предполагам се опасявах, че ще е too much action, not enough romance, но съм грешала. Още с първите изречения се впускаме в един нов свят, в който познатата ни Америка отдавна е опустошена, а на нейно място се издигат двете вечно воюващи страни – Републиката и Колониите.

При навършване на 10 години всяко дете в Републиката трябва да премине куп изпитания, да бъде оценено и резултата, който получи определя бъдещето му.
Дей е израснал в един от бедните окръзи на Републиката, привикнал към мизерията, глада и бедността. Проваляйки се на това изпитание, той е принуден да се превърне в беглец, а постепенно и най-известният престъпник в републиката. Превръща се в трън в очите на властите, не толкова заради сериозността на престъпленията си, а защото прави всичко по силите си да ги затрудни. Представляващ надежда за бедните и ощетените, той се превръща в Легенда.

„ – Всеки ден означава нови двадесет и четири часа. Всеки ден означава, че всичко отново е възможно. Живееш за един миг и умираш в един миг, и всичко това ти се случва в едни ден, едно по едно... И се опитваш да вървиш  в светлината.“



Джун е момичето изкарало пълният брой точки на изпитанията. Феноменът. Крсива, умна, пресметлива и непокорна, родена в богатство, лукс и разкош тя не познава недостигът. На десет години вече е позната из цялата Република и, въпреки че перфектният и резултат ѝ гарантира светло бъдеще препълнено с успехи, съдбата на момичето приема обрат. След загубата на родителите си, тя бива отгледана от брат си Метиъс, който сега и бива хладнокръвно отнет, а Джун превръща в мисията на живота си откриването на убиеца.

„Ако искаш да се противопоставяш, прави го, докато вътре в системата. Така противопоставянето ще е много по-силно, отколкото ако стоиш извън нея. “

Харесах изключително много образа на момчето, което не бива пречупено от живота на улицата, а напротив, запазва най-добрите си страни - добросърдечността и лоялността към семейството. Същото важи и за Джун. Да, начините, по които са коренно различни, но момичето смело се впуска в опасни битки и начинания, само и само да отмъсти на човека, убил брат ѝ. На моменти много се наслаждавах как анализираше всяко нещо, всеки детайл и разбирах защо е смятана за дете гении. Главите бяха разказани и то двамата и беше, както винаги, страхотно да прочета две различни гледни точки. Историята на тези двама души, които на пръв поглед няма нищо общо, но всъщност се оказват еднакви, ми стана любима. Тези две души, които се опитват да открият истината зад една ‘перфектна държава‘ и се изправят срещу лъжите.

„Едва те познавам. Но… понякога имам чувството, че сме един и същи човек, роден в два различни свята.“

Чела съм достатъчно книги за предателства, постоянни нападения между вражески страни и хора, които се интересуват повече от победата, а не колко хора ще загинат за нея, но тази е най-напрегнатата и интензивната от тях. Книгата е една съвкупност от доста недоверие, смърт, заговори, страх и съперничество, но на фона на този ужас виждаме една двойка хлапета, които притежават уменията и желанието да помогнат истината да излезе наяве. Мари Лу е изградила свят на бедни и богати, на мизерия , недостиг и самота, контрастиращ си с този на разкош, лукс и предимства. Свят, в който двама ще успеят да открият любовта. Свят, в който два Феномена ще успеят да открият светлината и да отворят очите на хората.

What a joke! Poor little rich girl's fallen in love with the Republic's most famous criminal.

Коментари